Ενδοδαπέδια Θέρμανση
Η ενδοδαπέδια θέρμανση ή δαπεδοθέρμανση παρότι έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 70’ , δεν είναι ακόμα όσο διαδεδομένη θα έπρεπε στην Ελλάδα. Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα συστήματα θέρμανσης, αλλά όχι και με όλους τους χώρους, καθώς λόγω της αργής απόκρισης του συστήματος, δεν ενδείκνυται για χρήσεις που απαιτούν εποχική η περιοδική θέρμανση. Πχ γραφεία, καταστήματα, εξοχικά κλπ . Παρουσιάζει μόνο πλεονεκτήματα με εξαίρεση το ελαφρώς υψηλότερο κόστος από τα κλασικά θερμαντικά σώματα, που είναι ο και άμεσος ανταγωνιστής της.
Αυτό βέβαια ισοσταθμίζεται με το βασικότερο πλεονέκτημά της ενδοδαπέδιας, που είναι η μεγάλη οικονομία στο κόστος λειτουργίας. Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία που διατρέχει τις σωληνώσεις (40ο C- 45ο C), η πολύ μεγάλη θερμαντική επιφάνεια (ολόκληρο το δάπεδο), η μηδενικές απώλειες προς το πάτωμα και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο διαχέεται η θερμότητα στον χώρο, μειώνουν σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος. Επιπλέον, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας νερού που προαναφέρθηκε αυξάνεται σημαντικά η εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρει αν συνδυαστεί με αντλίες θερμότητας ή λέβητες με τεχνολογία συμπύκνωσης.
Η ποιότητα θέρμανσης που προσφέρει είναι το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα. Η πολύ μεγάλη επιφάνεια ακτινοβολίας και η σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας του χώρου όσο ανεβαίνουμε υψομετρικά δημιουργεί συνθήκες άνεσης υψηλού επιπέδου. Η αίσθηση επίσης του θερμού δαπέδου είναι για πολλούς ιδιαίτερα ευχάριστη. Σε αυτό το σημείο βέβαια καλό είναι να κατατριφθεί και ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της δαπεδοθέρμανσης, που λέει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χαλιά, μοκέτες παρκέ κλπ. Το δάπεδο μπορεί να δομηθεί και να διακοσμηθεί με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο είτε υπάρχει θέρμανση εντός είτε όχι.
Από κει και πέρα, στα πλεονεκτήματα μπορεί να προστεθεί και η δυνατότητα δροσισμού του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες με τη χρήση αντλίας θερμότητας. Ο λόγος που χρησιμοποιείται ο όρος δροσισμός και όχι ψύξη είναι γιατί η υγρασία του χώρου δεν μας επιτρέπει να κατεβούμε στις θερμοκρασίες που ιδανικά θα επιθυμούσε κανείς τις πολύ θερμές ημέρες. Μια συνηθισμένη θερμοκρασία χώρου που επιτυγχάνεται χωρίς βοηθητικά μέσα είναι της τάξης των 29 ο C. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί στον διαμένοντα, μπορεί με την προσθήκη ενός fan coil ή ενός μικρού κλιματιστικού να πετύχει ιδανικές συνθήκες και το καλοκαίρι.
Κλείνοντας, είναι μια καλή ευκαιρία να κατατριφθούν ορισμένοι μύθοι σχετικά με την ενδοδαπεδια. Καταρχήν, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα που θα καταστρέψει μυστηριωδώς το δάπεδο από συστολές-διαστολές κλπ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα δάπεδα των σημερινών κατοικιών διατρέχονται από θερμές σωλήνες θερμαντικών σωμάτων, που μάλιστα μεταφέρουν νερό 80 ο C και φυσικά το δάπεδο δεν φέρει καμία πρόβλεψη και προστασία, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της δαπεδοθέρμανσης. Η διάρκεια ζωής των σωληνώσεων ξεπερνούν τα 50 χρόνια, επομένως η μόνη περίπτωση φθοράς αφορά ανθρώπινο λάθος, πχ διάτρηση του δαπέδου. Και πάλι όμως μπορεί να εντοπιστεί με μεγάλη ακρίβεια το σημείο διαρροής και να διορθωθεί επιτόπου με εργασίες εντός ενός τετραγωνικού μέτρου.
Ελάτε σε επαφή με την Epsilon Μηχανική και ενημερωθείτε για οτιδήποτε αφορά τον δικό σας χώρο. Ο μηχανικός της εταιρίας μαζί με το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό μπορεί να αναλάβει για σας τη μελέτη και την εγκατάσταση της δικής σας δαπεδοθέρμανσης.